kolmapäev, märts 22, 2006

rahvavaenluse minutid

Hiljutisel tähtsa riigiasutuse koosolekul arutati, et ühte suurde portaali tuleks igal juhul teha Skype'i konverentsisuhtluse võimalus vms. Et ikka Eesti asi ja Eesti asju peab toetama.

Ma kohmasin ilmselt, et vahva, aga mis Eesti asi? Mulle meeldib Skype ka, moodne ja roheline, kusagil siinsamas Lippmaa selja taga progevad. Aga nad on sama palju Eesti ettevõte kui Hansapank või EMT, kes tunduvad kah kodused, ehkki on tegelt kurjad svenssonid. Samamoodi tehakse Eestis juppe tuhat korda väärtuslikumatele kaubamärkidele, a need on ju igavad. Toomas Tool ütles Ärilehes täna toredalt, et eestlastele kuuluvad veel Merko, Tallink ja üks lillepood...

Töökohti pakub Skype ka vähem, erilised seosed Eesti turuga õigupoolest puuduvad teenustes jne. A nigu mingi uus junn välja tuleb, on lehed seda täis, Henrik üritab asja uniselt telekas tööle panna ja vidinaajakirjades on lehekülgede viisi kiidulaulu, noored tahvad sinna tööle minna. Miks selline eelis, see on mu küsimus? Okei, peale kaja ja lurina ei ole kellelgi skaibi teenustele tõenäoliselt suurt midagi ette heita, pigem on endal sitt tehnika arvuti küljes, aga täiesti tühjalt kohalt tuleb ju meeletu promo neile, mingi adekvaatse põhjenduseta.

Tegelikult peaks ju säästva tarbimise seisukohast eelistama kodumaist hoopis selles mõttes, et tootmisprotsess toimub siin, eriti hea kui mahedalt, puuduvad suured ebaökod transakulud, pakendid on taaskasutatavad jne. Mitu kõrvaklappi ja mikrit Eestis toodetakse? Mitu protsenti siin kasutatavatest arvutitest? Äkki anname skaipi propageerides hoopis rohkem tööd korealastele, londonlastele, lennu- ja laevafirmadele, naftamüüjatele, sest Eestis pole uut personaligi ju neile võtta.

Eriti hull on asi veel Playtechiga. Järjekordne kodumaine edulugu, lausa puust mõtete linnast Tartust, IPO, sitaks pappi. Ja rahanumbrite peale unustamegi (eriti meedias) nõnda lihtsalt Viioli, rõvedad majade rikkumised ehk selle, et me ju vihkame laiemalt kasiinondust ja väldime kui tahes positiivsetki kajastust neist, kuna nad on võrdsed narkomaaniaga.

Saksamaal autosid ja Soomes ehteid varastavad eestlased on palju edukam lugu, kui nüüd lahmida, mu arust.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Asjalik lugu. Endalgi sarnaseid mõtteid pähe vupsand seoses Skype ning Playtechiga.