neljapäev, oktoober 08, 2009

sehoslovakia

Nii. Ma olen millegipärast saksa ja vene penskaritega Karlovy Varys sanatooriumis. Mõned tähelepanekud.

1. See maja. Ärge muretsege, hotell Thermali kodukas jätab mulje, nagu te oleks Kolmes Ões. Minuga sama vana maja on üldplaanina üles võetud vaid väga kaugelt, üldse ei paistnud pilti lobbyst, mis on mõlemad kokku (nii väljanägemise kui funktsionaalsuse poolest) nagu liidaks teenindusmaja, postimaja, linnahalli, Pirita TOPi, endise Sakala keskuse ja midagi ka vanast lennujaamast. Natuke loogilisemaks läks, kui öeldi, et osa sisustusest on kaitse alla võetud ja see tundus isegi õige. Tallinnas peksti ju kõik nahui Toome kohvikuni välja.

2. Liftid on mitmekülgne väljakutse. 17 korruse kohta on neid neli, aga mu rekordootamine (14. korrusel, ja ma pole siin veel 24 tundigi olnud) oli ca viis minutit. Samas toodab see adumatu algoritm, mille alusel nad toimivad, natuke sotsiaalset kapitali, kuna esiteks käib oodates üksteise informeerimine, mis lift kui kaugel on ja kui mõni jõuab, tormatakse hullu kiirusega sinna sisse. Ja siis peatub lift igal korrusel, kuna keegi on 1-11 min tagasi ta sinna kutsunud ja ilmselt vahepeal surnud, aga kui keegi ustest ei liigu, ei sulgu ka need raiped. Nii õpetavad teadjamad, et koti või jalaga tuleb korra uste vahel viibata, et need jälle kinni saada. Seega käib sõitjate vahel kas abistav infovahetus, et näe, nii tuleb teha, või lihtsalt tumm võimlemine, milline rituaal võib uustulnukaid üsna imestama panna, miks järsku kellegi ridikül, plastikaat või jalg äkilisi tõmblusi teeb. Targemad õpivad peatselt.

3. Mullegi korraldati üks ahvatlev spaa-triitment. Kaks korrust maa all, underwater massage nime all. Jah, ma tunnen end pisut häirituna, kui puise aktsendiga öeldakse „take off. complete“. Küsisin kaks korda üle, rätikut kah ei antud, vähemalt pandi koridoriuks lõpuks kinni, sain häiringust kuidagi kõrvale ja ülejäänud 20 min vannis, kus tütarlaps minuga valusa veesurvega tegeles, oli omamoodi huvitavgi. Vähe osi kehast jäi tõesti terroriseerimata. Aga niipea enam ei taha.

4. Siin riigis võib jätkuvalt sees suitsetada. Mis, endagi üllatuseks, häirib mind. Ühes Varssavi jatsubaaris aga väga meeldis mullu või millal see oligi.

Muidu on hea soe ja vihma kätte pole jäänud veel. Vaatab, mis tšehhidel mulle edasi pakkuda on.

1 kommentaar:

Urmas ütles ...

Ma kahtlustan, et osad liftid töötavad mõnes majas kohakaaslusega, ehk siis, käivad aegajalt ka kõrvalmajades sõitmas.

Või eksivad lihtsalt šahtis ära.