reede, detsember 25, 2009

jõulu-keel

Muud väiksed pere-elamused twitteris, aga moor suutis viimase painajana enne magamaminekut visata õhku keeleküsimuse: kas on tere hommikust või tere hommikut.

Läksime selle peale vennaga suitsu tegema ja saime juhtme nii kokku, et talle tundus, nagu oleks piipu teinud – kumbki ei mäletanud, millest jutt algas, aga tunne oli, et ütlesime midagi tarka mõlemad.

Nõnda.

Keelenorm ütleb, et hommikust. Nagu ka tere õhtust. Ja ma ei suutnud emale seletada, miks öeldakse nii, ja samas head õhtut. Või miks head päeva ainsuse osastavas, või häid jõule mitmuse osastavas. Ehk miks protsessi alguses on seestütlev, aga lõpus või ajatult osastav? Kui on nii ikka.

Tere millest, mitte tere mida. Aga head mida, mitte head millest. Palju õnne sünnipäevast oleks ju ka loogiline. Kust persest see õnn siis ikka tuleb muidu kui mitte tänasest, ideaalis. Või on nii, et et ühekordne suvasoov (tere) tuleb sellest ajahetkest ega saakski muud tähendada, aga head midagi on pikemaks ajaks? Või saan ma valesti aru, mida tähendab üldse "tere"?

Head jõulust? Ei, siiski head mida, mitte head milleks või head millest. Head õhtuks; head õhtust? Öeldakse ju tegelt ka hääd õhtast, a seegi on ju vist kõnekeeles.

Ja miks häid pühi, mitte head püha; aga head uut aastat? Miks üht püha on mitu? Sest läbu käib mitu päeva? Uut aastat võib ka tähistada päris mitu päeva, ma juba tean; kui ka uid aastaid on vaid üks päev. Ok-ok, uusi aastaid.

Mine lolliks.

Mine lollist?

Magama.


5 kommentaari:

aakaa ütles ...

Asenda "tere" sõnaga "tervist" ja asi saab selgemaks - inimesi tervitades soovid neile hommikust (millist?) tervist ja õhtust tervist. "Palju sünnipäevast õnne" oleks tõesti loogiline.

Daniel Vaarik ütles ...

Olen aru saanud, et Viimsi elanikud kasutavad viimastel aastatel hommikul autoga tööle sõites telefoni vastu võttes uusväljendit "Tere ummikust!". "Tere ummikut" oleks ka tore muidugi.

Nelly Cekaii ütles ...

Nonton Pertandingan Sabung Ayam bangkok aduan online Live di Bolavita

Sumarni ütles ...

www.bolavita.fun Agen sabong ayam Terbaik dan Terpopuler di indonesia

FANNY LIM ütles ...


Agen Judi bangkok ayam s128 Online di indonesia !